poniedziałek, 3 lipca 2017

Chleb bezglutenowy z ziarnanami konopi

Jeśli ktokolwiek z Was chce mieć dostęp do świeżego chleba bezglutenowego, a te z piekarni są dla Was mało smaczne lub za drogie to polecam przekonać się do pieczenia chleba w domu. To naprawdę nic trudnego. Dziś proponuję przepis na chleb bezglutenowy z zmianami konopi. Te super zdrowe ziarenka, nadają chlebkowi fajny smak i do tego przyjemnie strzelają pod zębami. Podane proporcje wystarcza na przygotowanie małego bochenka lub 6 bułeczek.

Składniki :
Mix mąk bezglutenowych
200g mąki jaglanej
200g mąki owsianej
200g mąki z amarantusa
7 g suchych drożdży
Ok 1.5 szklanki letniej wody
Łyżeczka soli
Garść ziaren konopi
Można dorzucić Mix ziaren jak dynia słonecznik sezam. Ja akurat dodałam tzn Mix superfoods.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 30min, choć to nie konieczne. Formujemy bochenek lub bułeczki i pieczemy na papierze do pieczenia w 220st ok 20 min.




1 komentarz:

  1. Idealny na śniadanie. :) https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń