środa, 1 lutego 2017

Krajanka kokosowo daktylowa

Jestem zdania, że w kuchni nic nie powinno się marnować i staram się wykorzystywać produkty tak, aby nic w koszu nie lądowało. Pamiętacie przepis na domowe mleko kokosowe ? Ciasto które dzisiaj wam prezentuje powstało z tzw odpadu po wyciśnięciu mleka czyli z odciśniętych wiórek kokosowych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,abyście użyli takich prosto ze sklepu :-)




Składniki

100 g wiórków kokosowych
garść daktyli
1 jajko
3 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
5 łyżek mąki
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękły. Następnie blendujemy kokos i daktyle w razie potrzeby podlewając pozostałą z moczenia wodą, dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie miksujemy. Pieczemy na papierze do pieczenia 25 min w 170st.






2 komentarze: