środa, 1 lutego 2017

Domowe mleko kokosowe - Mleko roślinne

Od dłuższego czasu testuje rożnego rodzaju mleka roślinne sklepowe. Niestety nie znalazłam jeszcze takiego które warte było by swojej ceny. W składzie minimalne ilości roślinności ;-) za to cała masa cukru. Dlatego od niedawna produkuję mleka roślinne w domu. Zdrowiej, zdecydowanie taniej i w zasadzie do zrobienia w każdej chwili. 
Dziś zapraszam do wypróbowania błyskawicznego przepisu na mleko kokosowe. Wyśmienite do deserów, potraw kuchni orientalnej, czy dla urozmaicenia  koktajli i shaków.



Składniki:

200g wiórków kokosowych
1 litr gorącej wody

Tyle ;-)

oczywiście jeśli chcecie możecie ciut dosłodzić do smaku

Wiórki kokosowe zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wszystko porządnie blendujemy. Odcedzamy mleko przez gazę. Wiórki dobrze odciskamy. Mleko można przechowywać w lodówce ok 4 dni. Rozwarstwianie jest procesem naturalnym.
Pamiętajcie nie wyrzucajcie odciśniętych wiórków. Coś pysznego będę jeszcze dla Was mieć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz