poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Deser jogurtowy z truskawkami ( deser jogurtowy dla diabetyków)

Lato jeszcze trwa, i oby trwało jak najdłużej . Korzystajmy póki możemy, ze świeżych warzyw i owoców i róbmy zapasy do zamrażalnika ;-)

Dzisiaj zapraszam na pyszny dietetyczny deser, który nawet rasowy diabetyk może wsuwać bez obaw ;-) 

Jest niskokaloryczny.

W mojej wersji znajdziecie przepis na deser jogurtowy z truskawkami, ale zachowując podobne wartości możecie przygotować go również z jagodami czy malinami.


Podane proporcje pozwolą na przygotowanie 4 porcji deseru po ok 160 g


Wartość energetyczna 1 porcji 110 kcal, WW-1,8




Składniki:

400 g jogurtu naturalnego 2%
200 g truskawek
3 łyżeczki ksylitolu
4 łyżeczki żelatyny

Truskawki blendujemy z ksylitolem , a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Żelatynę rozpuszczamy  w odrobinie gorącej wody, dodajemy do niej jedną łyżkę masy jogurtowej i mieszamy. Następnie całość łączymy z pozostałą masą jogurtową. Deser rozdzielamy na cztery porcje i schładzamy w lodówce .
Smacznego ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz