poniedziałek, 1 września 2014

Ciasto migdałowe ze śłiwkami i bezą

 Dla mnie sezon na śliwki  mógłby trwać cały rok (podobnie jak na czereśnie) Nie da się niestety najeść na zapas, ale można te dary późnego lata wykorzystać na maksa w swojej kuchni. Po klasycznym kruchym placku ze śliwkami, przyszła pora na bardziej rozbudowaną wersję, Migdałowe ciasto wypełnione podwójną warstwą śliwek a na zwieńczenie słodka beza.




Ciasto:
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki zmielonych migdałów 

DODATKOWO

800g śliwek



Wszystkie składniki, zagnieść na gładkie ciasto.Może ono się trochę lepić, ale starajcie się nie dosypywać mąki.Uformować kulę, oderwać ok 1/3 ciasta i schłodzić w zamrażalce. Resztą ciasta wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 Na ciasto wyłożyć połowę wypestkowanych i przepołowionych śliwek( przecięciami do góry)

Beza

4 białka
szczypta soli
7 łyżek cukru

Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, pod koniec dosypywać po trochę cukru.Ubitą pianę wyłożyć na śliwki, na wierzch poukładać resztę wypestkowanych śliwek. Na samą górę zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st ok 55 minut.








5 komentarzy: