czwartek, 4 września 2014

Ciasto marchewkowe z kremem z mango

Ciasto marchewkowe pewnie każdy zna dobrze, ale połączenie go z aksamitnym kremem z mango to już nie to samo;-). Marchew i mango w parze  komponują się bardzo dobrze. Ciasto jest wilgotne,dość treściwe,a dodatek korzennych przypraw sprawia, że to idealny deser na nadchodzącą jesień.Proporcję podaję na blaszkę o średnicy 24 cm.



1,5 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
3 jajka
szklanka cukru
szklanka oleju
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamony
pół łyżeczki imbiru
szczypta zmielonych goździków


Krem
1 duże dojrzałe mango
350 g serka homogenizowanego waniliowego
1,5 łyżeczki żelatyny

Jajka miksujemy z cukrem, następnie wlewamy powoli olej i wszystko łączymy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem , sodą i przyprawami. Na koniec dodajemy startą marchewkę i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do foremki i pieczemy 50 minut w 180 st. Po upieczeniu ciasto studzimy.

 Żelatynę namoczyć w odrobinie wody.Mango pozbawiamy pestki , obieramy i kroimy w kostkę, następnie miksujemy i mieszamy dokładnie z serkiem. Namoczoną żelatynę podgrzewamy na małym ogniu ,ąż do rozpuszczenia, dodajemy łyżkę kremu i mieszamy. Teraz wlewamy ją do reszty kremu z serka i mango i wszystko dokładnie łączymy. Krem wylewamy na przestudzone ciasto, i zostawiamy w lodówce to stężenia.






4 komentarze:

  1. Marchewkowe to ulubione ciasto mojego dziecka,ciekawe,czy krem też by przypadł do gustu.Dla mnie wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń