wtorek, 5 sierpnia 2014

Waniliowe pancakes

Oryginalne amerykańskie pancakes przygotowywane są na bazie maślanki.Z racji, że ochota na te puszyste placuszki przychodzi nieoczekiwanie, a w domu mleko w przeciwieństwie do maślanki zawsze jest, trzeba było kombinować. Tym razem wersja na mleku bardzo zbliżona do oryginalnej wzbogacona smakiem wanilii. Polecam bardzo. Ciasto możecie przygotować wieczorem, przykryć folią wstawić do lodówki a rano tyko usmażyć i cieszyć się pysznym śniadankiem.



1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 szklana mleka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany ( możecie pominąć wtedy mleka 1 i 1/4)
1/4 szklanki cukru 
ziarenka świeżej wanilii lub cukier waniliowy
1/4syklanki oleju
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
szczypta soli

ulubione dodatki do podania owoce, miód, nutella.

Wszystkie składniki  miksujemy na gadka gęsta masę. Patelnie y nieprzywierająca  powloką nagrzewamy i smażymy  pancakes z dwóch stron na zloty kolor.Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz