piątek, 22 sierpnia 2014

Placek z gruszkami i bezą

Dzisiejsze ciasto to takie z gatunku zniknie z blachy zanim ostygnie ;-) Plus ma też taki,że możecie dowolnie zamieniać owoce na wasze ulubione. Ciasto z gruszkami jest bardzo delikatne, wilgotne i mięciutkie. Szczypta cynamonu dodaje mu charakteru, a słodka chrupiąca beza jest zwieńczeniem całości. 



Ciasto
200 g masła
300 g mąki
szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnego mleka
4 duże nie za miękkie gruszki
cynamon do smaku

Beza;
3 zimne białka
1,5 szklanki cukru
szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, (czekamy chwilkę przed dodaniem kolejnego tak aby poprzednie dobrze połączyło się z masłem). teraz po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i  proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. WSZYSTKO DOKŁADNIE MIKSUJEMY! Gruszki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut.



Między czasie przygotowujemy beze. Ubijamy białka ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika temperaturę skręcamy do 150 st. Beze wykładamy na ciasto, wyrównujemy i pieczemy jeszcze ok 35 minut do momentu aż wierzch bezowy będzie dobrze wyschnięty. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika.Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz