niedziela, 10 sierpnia 2014

Ogórki kiszone ( Poradnik)

Moi drodzy ,każdy z was wie, że tyle jest sposobów na Ogórki kiszone ile je przygotowujących ;-) Ponieważ ja je uwielbiam i przygotowuję co roku ok 70 słoików mam już swoje obserwacje,wnioski i patent jak zrobić je tak aby zawsze były udane. Zanim przejdę do przepisu , mam dla was kilka rad na co zwrócić uwagę, aby cieszyć się w zimie pysznymi jędrnymi ogórkami kiszonymi.



Zacznijmy od samego początku czyli wybory właściwych ogórków. Po pierwsze ogórki do kiszenia absolutnie nie mogą być moczone. Sprzedawcy często w ten sposób odświeżają ogórki . Poznacie je po tym ze ich końce są lekko pomarszczone, uginają się pod naciskiem palca i niejednokrotnie są nad wyraz czyste ;-).
Po drugie warto zapytać czy ogórki są z własnej uprawy i czym są nawożone. Im więcej chemii tym gorzej ,ale tu niestety możemy liczyć tylko na uczciwość sprzedawcy . Ja kupuję jedynie ogórki wspomagane naturalnym ( czytaj śmierdzącym) nawozem ;-)

Po trzecie na zakupy warto udać się z nożykiem , i przekroić jednego dwa wybrane ogórki, powinny być  w środku pełne, mieć zwarte pestki i żadnych plamek.

Do kiszenia wybieram górki proste, równe zdrowe  średniej wielkości



Kiedy już wybierzemy właściwe ogórki pora zatroszczyć się o dodatki. Podstawa to woda, sól, czosnek koper i chrzan.  Są zwolennicy dodawania do kiszenia liści, wiśni dębu, chrzanu.Ja zazwyczaj robię partię z liśćmi  wiśni (1 -2 listki na słoik), nigdy nie używam liści dębu bo wg mnie zmienia on za bardzo i smak i zapach ogórków.Tutaj tez musimy pamiętać aby drzewko z którego zrywamy listki było czyste ;-)
Osobiście jednak uważam, że ogórki najlepsze bez dodatku liści.



(źródło internet)


Najlepszą solą jest sól niejodowana kamienna . Powiem szczerze zdarzało mi się robić na zwykłej i wszystko było ok. Tutaj wybór należy do was

Pozostało nam jeszcze przygotowanie słoików, rozmiar zależy od was, ja robię ogórki w 1litrowych ponieważ  w naszej rodzinie są one akuratne do zjedzenia po otwarciu na raz i jest ich wystarczająca ilość np do zrobienia zupy. Słoiki i zakrętki muszą być czyste i suche, a na zakrętkach nie powiano być rdzy. Oczywiście możecie użyć też wec czy słoików z metalowym zaczepem.

Woda- i tutaj znowu wiele opinii, na pewno jeśli wiecie ,że wasza kranówka jest twarda, ma duża kamienia i nalana prosto z kranu nie zachęca do picia, użyjcie butelkowej wody z baniaka.

Ok to zabieramy się za kiszenie

Podstawowy przepis na zalewę:

1 litr wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru

Zagotowujemy!

Na dno słoika dajemy koper, 2 ząbki czosnku kawałeczek ( 1 cm) chrzanu. Układamy ogórki, na wierzch możemy ponownie dać koper chrzan i czosnek. Zalewamy GORĄCĄ wodą z solą zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. TYLE!!!! Teraz tylko głęboko chowamy bo ogórki są gotowe po 3-4 dniach i tak pyszne,że może do zimy zabraknąć Powodzenia










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz