środa, 13 sierpnia 2014

Ocet jagodowy

Ostatnio namnożyło mi się nowych przepisów, którymi na prędce chce się zwami podzielić. Sezon na owoce leśne nie trwa długo i niebawem maliny, jeżyny i borówki znajdziemy już tylko albo we wspomnieniach, a ci bardziej zapobiegliwi w zamrażalce. Dodam jeszcze ,że jestem jedną nogą już na wakacjach, więc wpisy będą bez ozdobnych wstępów ;-)

Na początek domowy ocet jagodowy. Jako ,że uwielbiam sałaty było by dziwnym gdybym sama nie spróbowali przygotować domowego octu smakowego. To nic trudnego, a rozkosz smaku ogromna. 



1szklanka jagód ( lub borówek amerykańskich)
1,5 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki octu 10%
2 łyżki cukru

Borówki ew jagody wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową octu jabłkowego z dodatkiem octu 10%. Gotujemy przez 5 minut ( od momentu kiedy zacznie wrzeć). Następnie przelewamy do słoika i dodajemy resztę octu. Zamykamy szczelnie i mieszamy. Słoik trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu przez 10 dni. Następnie gotowy ocet przecedzamy i rozlewamy do buteleczek.



1 komentarz:

  1. Z jagód można zrobić ocet od podstaw tak jak ocet jabłkowy - zapraszam na moją stronę na fb - Zdrowe Octy https://www.facebook.com/ZdroweOcty/

    OdpowiedzUsuń