środa, 13 sierpnia 2014

Jagodzianki

Jedną z rzeczy z którą kojarzą mi się wyjazdy wakacyjne są Jagodzianki. Świeżutkie pachnące drożdżówki wypychane jagodami i oblane lukrem. Nieodzowny atrybut wszelkich wyjść na plażę ;-) Przygotowanie domowych jagodzianek nie sprawi wiele kłopotu. Trochę cierpliwości i serca do ciasta drożdżowego i będziecie cieszyć się wspaniałymi domowymi drożdżówkami.




Ciasto
450 g mąki
100 g cukru
szklanka letniego mleka
100 g stopionego masła
2 jajka
80 g drożdży suchych

dodatkowo
300 g jagód
1 jajko 

na lukier
cukier puder
sok z cytryny

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy do czasu aż będzie lśniące i elastyczne. Oczywiście najprościej zrobić to przy pomocy miksera z hakiem. Wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość przekładamy na blat lekko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i tniemy na paski szerokości ok 6-8 cm . Na koniec kładziemy jagody zawijamy na raz i znowu dajemy jagody. Zawijamy, odcinamy pozostałe ciasto lekko zalepiamy brzegi. Tak postępujemy z wszystkimi jagodziankami. Gotowe odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu roztrzepanym jakiem. Pieczemy 22-25 minut w temperaturze 180 st. Po przestygnięciu lukrujemy obficie . Smacznego !




2 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają te jagodzianki! ; )
    Bardzo apetyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń