piątek, 1 sierpnia 2014

Cukier różany

Cukier różany to mój pierwszy eksperyment z płatkami róży ogrodowej. Długo miałam obawy czy jej płatki nadadzą się , ale w końcu zaryzykowałam. Niestety nie mam w najbliższej okolicy dzikiej róży, wiec musiałam zadowolić się tym co mam w swoim własnym ogródku ;-). Doczytałam, ze wszystkie płatki róż są jadalne, trzeba je tylko pozbawić białych koniuszków, aby pozbyć się goryczy.
Cukier różany pięknie pachnie dobrze smakuje i ślicznie wygląda. 





1 szklanka płatków różanych
1,5-2 szklanki cukru

Płatki różny rozkładamy   na kartce papieru lub gazety i czekamy aż ew lokatorzy się wyprowadza ;-) Jeśli roślinka jest niewiadomego pochodzenia, to musicie płatki opłukać i poczekać aż wyschną, jeśli macie pewność ze nie była niczym chemicznym traktowana i rosła z dal od drogi nie musicie tego robić. Płatki pozbawiamy białych końcówek ( są lekko gorzkie) i razem z polowa szklanki cukru miksujemy w malakserze. tak powstały mokry cukier rozsypujemy na papierze i czekamy aż wyschnie. Następnie miksujemy go z reszta cukru i gotowy przekładamy do szczelnie zamykanych pojemniczków

2 komentarze: