czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką

Najlepsze,ulubione, goszczące prawie codziennie u nas ciasto z wiśniami i kruszonką. Co prawda sezon na wiśnie już się kończy, ale do tego ciasto możecie użyć każdych innych owoców sezonowych ( a w zimnie mrożonych). Ciasto niby zwyczajne, proste a jednak jest w nim coś takiego, ze może stać się również waszym ulubionym, Przepis wypróbowany nie raz w rożnych wersjach, zachęcam do pieczenia. Ważne! Starajcie się zachować dokładnie podaną gramaturę i dokładność przy ucieraniu!




200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4  jajka
200 g mąki pszennej (plus 1 łyżka odłożona do obsypania owoców)
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
700g wydrylowanych wiśni

 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem  na jasną i puszystą masę. Dodawać  szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Cały proces ucierania wykonywać na średnich obrotach , Dodać przesiane składniki suche i wymieszać do połączenia się składników *

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wierzch ułożyć owoce obtoczone lekko w mące i obsypać kruszonka, piec w tem. 175 st 40-45 minut

*
aby ciasto było tak dobre jak powinno należny to robić ok 8-10 minut 


Kruszonka
150 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru
  
Składniki kruszonki lekko zmiksować i rozetrzeć palcami tak aby powstały grudki.





 

1 komentarz: