czwartek, 1 maja 2014

Strucla z kakaem ( zwijanie drożdżowy z nadzieniem kakaowym)

Długie weekendy sprzyjają lenistwu. Pozwalają też na przygotowanie wypieków wymagających czasu i cierpliwości. Tak zawsze jest z ciastami drożdżowymi.. Moja dzisiejsza propozycja to  drożdżowa strucla z nadzieniem kakaowym.Puszysta, lekka, nie za słodka. Idealna na niespieszne śniadanie. Z przepisu na to ciasto możecie również przygotować rogaliki ( ale o tym w innym poście). Albo tak podzielić ciasto aby wyszedł Wam i zwijaniec i rogale.



620 g mąki pszennej
3 jajka plus 1 do posmarowania ciasta
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 szklanka letniego mleka
80 g stopionego masła
2 łyżki oleju
sok z jednej cytryny

Nadzianie kakaowe

100 g masła
2 -3 łyżki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki gorzkiego kakao

Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i mieszając roztapiamy na małym ogniu.

Drożdże rozcieramy z łyżą cukru, odrobiną mleka i łyżką mąką. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W misie miksera roztrzepujemy jajka dodajemy cukier, mleko, olej, sok z cytryny . Wszystko razem miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę . I zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopione masło.Cały proces wyrabiania ciasta za pomocą miksera z hakiem powinien trwać ok 8 minut. Odstawimy ciasto do wyrośnięcia. 




Kiedy podwoi swoją objętość , wyjmujemy go na posypany mąką blat i delikatnie zagniatamy, Następnie rozwałkowujemy na kształt okręgu i smarujemy nadzieniem kakaowym.Zwijamy w roladę. Teraz rozcinamy ciasto wzdłuż po całej długości i zaplatamy jak warkocz tyle ze z dwóch części. Uformowane ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki i odstawiamy na ok 15 minut. Przed wsadzeniem do piekarnika wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. pieczemy ok 50 minut , bez termoobiegu w tem. 175-180 st.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz