sobota, 3 maja 2014

Muślinowy placek drożdżowy z brzoskwiniami (ciasto drożdżowe z owocami)

W sezonie wiosenno letnim, ciasta drożdżowe podobnie jak ciasta ucierane, często u mnie goszczą Są wdzięcznym tematem ;-) Co raz to nowe świeże owoce pojawiające się na straganach zachęcają do modyfikowania przepisów. Dodatkowo ta pora roku sprzyja wycieczką, grill , i piknikom, a ciasta te można bez uszczerbku transportować. Dziś ciasto drożdżowe muślinowe bo z dużą zawartością masła i jajek, z wykorzystaniem zalegających w szafce brzoskwiń w puszce.




4 niepełne  szklanki mąki
280 ml letniego mleka
5 jajek
3/4 kostki stopionego masła
3/4 szklanki cukru
40 g świeżych drożdży
puszka brzoskwiń

Drożdże rozetrzeć z łyżą cukru, łyża mleka i odrobiną mąki( do uzyskania gęstości śmietany) Pozostawić do wyrośnięcia.
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, wbić jajka i dodać podrośnięty rozczyn i mleko. Wszystko wyrabiać dość długo, pod koniec dodać stopione przestudzone lekko masło, i wyrabiać do połączenia składników. Ciasto ma dość rzadką konsystencję!!!

Przelać ciasto do dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Odstawić po ściereczką do wyrośnięcia ( 0k 30 minut). Następnie poukładać odsączone z soku połówki brzoskwiń. Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st ( bez termoobiegu)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz