piątek, 2 maja 2014

Ciasto ucierane z truskawkami i migdałową kruszonką -najlepsze

Kolejna odsłona  ciasta ucieranego, jednego z najlepszych jakie miałam okazję jeść. Ponieważ sezon truskawkowy  zacznie się niebawem , a tym czasem trwa sezon na rabarbar. przepis na ciasto możecie wykorzystać w zasadzie z każdymi owocami. I przypominam im dłużej ucieracie tym lepiej będzie smakować ;-) Przepis znaleziony na moje wypieki  z małymi modyfikacjami.




200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:

100 g mąki

50 g zmielonych migdałów
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz