niedziela, 27 kwietnia 2014

Waniliowe ciasto z rabarbarem ( ciasto ucierane z rabarbarem)

Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty. A na początek proponuje Wam niewodne, proste i szybkie w przygotowaniu Ciasto ucierane. Wspaniale smakuje lekko ciepłe, ale jest to też ciasto z gatunku długo zachowujących świeżość. Puszyste wilgotne, rozpływające się w ustach. Swoją idealną konsystencje zawdzięcza zastosowaniu dwóch rodzai mąk (pszennej i krupczatki) . I jak zawsze przypominam podstawą ciasta ucieranego jest jego długie i dokładne ucieranie.


200 g mąki pszennej
100 g maki krupczatki
4 jajka
1,5 szklanki cukru
kostka margaryny (użyłam palmy z murzynkiem)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
ekstrakt waniliowy do smaku
4-5 łodyg rabarbaru

cukier puder do oprószenia ciasta

Margarynę ucieramy z cukrem do powstania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy po jedym jajku (po każdym kolejnym dokładnie ucieramy ciasto) Następnie dodajmy po łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia budyniem.Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i pokrojony nakawałeczki rabarbar. Aby osiągnąć właściwą konsystencję ciasta, należy wszystko długo ucierać. U mnie cały ten proces trwa ok 15 minut.

Ciasto przelewamy  do foremki ( użyłam tortownicy o średnicy 22 cm)  i pieczemy w 170 st 60 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz