czwartek, 17 kwietnia 2014

Waniliowa babka piaskowa z sosem wiśniowym ( najlepsza)

Przepis zamieszczam w imieniu Dzieciaka. Wyszperał go i z dokładnością farmaceuty przetestował. Efekt końcowy-lepszego nie można sobie wyobrazić. Babka piaskowa jest delikatna puszysta, a ciepła smakuje tak dobrze,że trudno jej dać przestygnąć. Polecam bardzo zarówno na Święta jak i każdego innego dnia.Takie ciasto smakuje o każdej porze roku. My dodatkowo urozmaiciliśmy jej smak podając ją sosem wiśniowym




  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z jednej laski wanilii
sos wiśniowy

1,5 szklanki wydrylowanych wiśni ( użyłam mrżónych)
3/4 szklanki cukru


Tłuszcz stopić pozostawić do ostygnięcia.Jaka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka wanilii. Na koniec powolutku wlewać przestudzone masło lub margarynę cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jeśli pieczecie w formie silikonowej pomijamy ten krok ( pamiętajcie tylko żeby w tym wypadku po upieczeniu ciasto dobrze ostygło w formie). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec ok godziny w temperaturze 170st

Wiśnie zagotować z cukrem poczekać aż sok zacznie lekko gęstnieć. Przestudzoną babkę przed podaniem polać sosem wiśniowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz