piątek, 25 kwietnia 2014

Tarta z kremem cytrynowym ( Lemon crud Tart)

Tarta z kremem cytrynowym (Lemon crud) pełniła w tym roku rolę mazurka Wielkanocnego.Spisała się świetnie. Ciasto to dobrze wam już  znany kruchy spód na bazie żółtek gotowanych ( według mnie najlepszy).Ożywiający krem cytrynowy i wieńczące dzieło płatki bratków i listki bazylii. Tak Tak bazylii, ostatnio przekonałam się że podobnie jak mi eta i melisa,świetnie sprawdza się w słodkich deserach. Zatem zapraszam po przepis na Tartę z kremem cytrynowym bratkami i listkami bazylii.



300 g maki krupczatki
200 g zimnego masła
3 ugotowane żółtka

skórka otarta z jednej cytryny
100 g cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem dodać żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte  na tarce i skórkę cytrynową.  Dodać zimne pokrojone ma kawałeczki masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.Po schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim formę.Pieczemy ok 20 min w 200 st. Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche i łatwo się łamie dlatego zanim nałożymy krem czekamy aż całkiem ostygnie.


Krem Cytrynowy(lemon crud)

3 cytryny (skórka i sok)
100 g cukru
100 g zimnego masła
3 jajka


Cytryny szorujemy pod gorącą wodą. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.Do garnka ustawionego nad parą wodą wbijamy jajka i roztrzepujemy delikatnie dodajemy tez cukier i skórkę i sok z cytryny wszystko mieszamy drewnianą łyżą aż cukier się rozpuści i nasza mieszanka zacznie się ogrzewać. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła, ciągle mieszając. Następny kawałek masła dodajemy dopiero jak poprzedni się rozpuści. Teraz musami być cierpliwi. Wszystko mieszamy nad parą aż nasz krem zacznie gęstnieć. Trwa to ok 15 minut. Możecie też przyspieszyć sobie pracę . Kiedy krem będzie już ciepły postawcie garnek bezpośrednio na malutkim płomieniu i ciągle mieszajcie. Krem zacznie szybko gęstnieć więc musicie robić to z wyczuciem.

Kiedy krem będzie już konsystencji budyniu, zdejmujecie garnek z nad pary lub z palnika i zostawiacie do lekkiego przestudzenia. Następnie smarujecie nim wierzch kruchego spodu. Dowolnie dekorujecie. Ja użyłam listków bazylii i płatków bratków.



1 komentarz: