niedziela, 27 kwietnia 2014

Tarta z jarmużem kozim serem i karmelizowanymi burakami

Uwielbiam tary i te słodkie i te wytrawne..Lubię je z racji na nieograniczoną możliwość kombinacji i modyfikacji ;-)W zasadzie uznaje tylko te na dobrze przygotowanym kruchym spodzie. Dlatego jako bazę stosuje  sprawdzony przepis na kruche ciasto. Tym razem proponuje Wam przygotowanie kruchej tarty z nadzieniem z jarmużu i koziego sera z dodatkiem karmelizowanych buraków.. Fajne połączenie smaków. Lekko słone zielone nadzienie i słodkie skameralizowane buraki, a wszystko to z lekką nutką rozmarynu.



Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
3 żółtka
1 jajko
200 g zimnego masła
płaska łyżeczka soli
1 łyżka kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy a ok 30 minut do lodówki. Miedzy czasie przygotowujemy nadzienie z jarmużu i karmelizowane buraki



Nadzienie z jarmużu

400 g jarmużu
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
ok 180 ml śmietany 30%
3 łyżki koziego sera ( do smarowania) -możecie go zastąpić innym kremowym serkiem
sól pieprz do smaku

Jarmuż myjemy, odsączam z wody, rwiemy na kawałeczki. Na patelni topimy masło i podsmażamy jarmuż, dodajemy posiekany drobno czosnek . Podlewamy odrobią wody i dusimy na małym ogni do miękkości, Pod koniec dodajemy śmietankę sól i pieprz.Jeszce chwile lekko podsmażamy. konsystencja nadzienia powinna być dość gęsta przypominająca szpinak.



Karmelizowane buraki

1 duży burak ugotowany na pół miękko ( ze skórką)
łyżka masła
2 łyki miodu
2-3  łyżki octu balsamicznego
gałązką rozmarynu

Buraka kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło i miód. Dodajemy gałązkę rozmarynu i octu balsamiczny. Kiedy wszystko zacznie bulgotać dodajmy plasterki buraka, i karmelizujemy ok 5 minut


Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 20 stopni ok 18 minut. Następnie podpieczony spód wykładamy nadzienie z jarmużu. i Pieczemy w tep 170 st jeszcze ok 12-15 minut.Po upieczeniu układamy na tarcie skameralizowane plasterki buraka.. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz