sobota, 5 kwietnia 2014

Mississippi Mud Cake- czyli bagienne ciasto mocno czekoladowe

Mississipi Mud cake- czyli bagienne ciasto czekoladowe.Mimo nazwy casio wcale nie należy do tych ciężkich i  błotnistych.Mocno czekoladowe, ale nie za słodkie, dl mnie trochę przypomina naszego murzynka, z tym,że składa się z bardziej "szlachetnych" składników..Polecam wszystkim czekoladożercą. Przepis znaleziony na Moje Wypieki .



250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju

Polewa

250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej
120 g śmietanki 30 %

Tortownicę )2--22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał on ponad formę i tworzył "kołnierz"
W garnuszku rozpuścić do uzyskania gładkiej masy wodę, masło czekoladę i kawę rozpuszczalną..Zostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia , kakaem i cukrem, dodać jajka roztrzepane z maślanką i olejem. Powoli dodawać przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy. Piec w temperaturze 160 st ( w zależności od piekarnika od 55 min do 120 minut ważne aby ciasta nie przesuszyć ale piec do suchego patyczka). Ciasto pozostawić w formie do przestudzenia. Kiedy będzie zimne polać polewą.




2 komentarze: