czwartek, 17 kwietnia 2014

Mazurek czekoladowy z nutellą

Najprostszy z najprostszych, ale wszyscy go uwielbiamy. Mazurek z nutellą, obsypany czekoladą. Mega kruchy spód dzięki gotowanym żółtka i mące krupczatce i bardzo bardzo czekoladowy wierzch. Nic więcej dodać, zróbcie a na pewno nie pożałujecie.Proporcje podaję na jeden duży mazurek ( blaszka jak na placek ew kila mniejszych ilość zleży od zastosowanych foremek)





350 g maki krupczatki
50 g gorzkieg kakao
200 g zimnego masła
3 ugotowane żółtka
100 g cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem  kakaem dodać żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte  na tarce. Dodać zimne pokrojone ma kawałeczki masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Ewentualnie zamrozić.
Jeśli pieczemy spody od razu, to po schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim blaszkę. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Jeśli ciasto mrozimy to przed pieczeniem pozwalamy mu odmarznąć w lodówce a następnie postępujemy jak wyżej.


+ uwaga spody po upieczeniu są bardzo kruche i łatwo się łamią więc należy się z nimi obchodzić delikatnie

Dodatkowo
 słoiczek nutelli
gorzka i biała czekolada starta na tarce

Jeszcze ciepłe spody smarujemy nutellą, po przestygnięciu dekorujemy wiórkami z czekolady.



1 komentarz:

  1. Rewelacyjny pomysł
    Zapraszam na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń