piątek, 11 kwietnia 2014

Kruche ciasto na gotowanych żółtkach ( kuchy spód do mazurków)

Przed świętami wszyscy mamy dużo obowiązków.  Kulinarne  przepisy, komponują menu, testują nowe potrawy, inni zakopani w zawodowych obowiązkach. Brak czasu na wszystko. A przecież święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez słodkości, bab , mazurków czy serników. 
Proponuję ułatwić sobie zadanie i już dziś przygotować kruche ciasto które będzie stanowiło bazę do Wielkanocnych mazurków. Zagniatamy, porcjujemy mrozimy, a tuż przed świętami wyjmujemy z zamrażalnika, podpiekamy i dowolnie dekorujemy.

Dzisiaj dla Was przepis na kruche ciasto na gotowanych żółtkach. Idealne jako spód d mazurków lub wykrawania malutkich ciasteczek. Mega kruchość zawdzięcza odpowiedniej proporcji mąki - KRUPCZATKI do tłuszczu i dodatkowi gotowanych żółtek. Bardziej kruchego spodu nie można sobie wyobrazić, i choć
 sprawia trochę trudności przy wałkowaniu to nie przejmujcie się w ostateczności po porostu wylepcie foremkę odrywanymi kawałeczkami ciasta.



300 g maki krupczatki
200 g zimnego masła
3 ugotowane żółtka
100 g cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem dodać żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte  na tarce. Dodac zimne pokrojone ma kawałeczki masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Ewentualnie zamrozić.
Jeśli pieczemy spody od razu, to po schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim blaszkę. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Jeśli ciasto mrozimy to przed pieczeniem pozwalamy mu odmarznąć w lodówce a następnie postępujemy jak wyżej.


1 komentarz:

  1. Moja Ciocia robi kruche do mazurków na gotowanych żółtkach.
    Jest to chyba najlepsze kruche ciasto!

    OdpowiedzUsuń