wtorek, 25 marca 2014

Wielozbożowe ciasteczka cytrynowe ( ciasteczka fit)

Wielozbożowe ciasteczka cytrynowe- Bezkarne ciasteczka bo można je jeść bez obawy o figurę. Dla wszystkich będących na diecie i dbających o linię, a także dla fanatyków zdrowego odżywiania.
Pokombinowałam trochę, także przepis wymyślony od podstaw, mam nadzieję że wam posmakuje mimo,że ciasteczka nie są zbytnio urodziwe. Możecie zamiast kandyzowane ananasa dodać suszoną żurawinę , rodzynki lub inne ulubione bakalie.




szklanka płatków żytnich zmielonych na grubą mąkę
szklanka płatków jęczmiennych
2 łyżki mąki pszennej ( można pominąć ale wtedy może się okazać ze będziecie musieli dosypać trochę płatków)
2 jajka
4-5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki miodu
miąższ i sok z jednej cytryny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 ja dodałam jeszcze kandyzowanego ananasa garść ;-)

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy aż wszystko się połączy. Ciasto powinno być lepkie i kleiste. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze do pieczenia. Lekko spłaszczamy. pieczemy 22-25 minut w 180 st. Ciepłe są miękkie po ostudzeniu troszkę twardnieją ale nie na kamyk -polecam przechowywać w puszce .


3 komentarze:

  1. uwielbiam takie ciasteczka. Muszę następnym razem zrobić wg Twojego przepisu, robię podobne, ale z cynamonem i też dodaję miód zamiast cukru, lub dżem, albo bakalie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. pozdrawiam, jak wypróbujesz to daj znać jak smakowały

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie, zapisze przepis:)

    OdpowiedzUsuń