piątek, 21 marca 2014

Tropikalne smoothie (mango smoothie)

Kolejna propozycja zdrowego pożywnego koktajlu.Tym razem będzie tropikalnie. Pyszne smoothie z mango na mleczku kokosowym.Polecam zapoznać się z filmikiem, jak obrać mango , który znajdziecie TU



1 dojrzałe mango
miąższ z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
pół szklanki mleczka kokosowego

ew miód do smaku





Mango obrać, pokroić , pozbawić pestki  dodać pozostałe składniki i  zmiksować wszystko  na gładki aksamitny koktajl. Pić mocno schłodzony wtedy jest najlepszy.



Mango- zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciw utleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów oraz cechuje się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV. Ze względu na właściwości odżywcze polecane jest szczególnie dla osób osłabionych oraz rekonwalescentów (żródło vimed.pl)

Mleczko kokosowe-Mleczko kokosowe posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu. Ponadto jest bogatym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy, węglowodanów, błonnika oraz białka, dlatego zaleca się spożywanie mleka kokosowego przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe, które nie mogą spożywać mleka pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, mleczko kokosowe wpływa korzystnie na skórę, włosy, paznokcie, leczy, regeneruje tkanki i pozwala zachować zdrowy młody wygląd. (źródło chinskieprzepisy.pl)


Wiosenne koktajle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz