piątek, 14 marca 2014

Szampański tort z truskawkami

Co tu dużo gadać, wiosna rozleniwia ;-) Słonko pięknie świeci, w ogrodzie kwitną krokusy, kawa pita na tarasie smakuje lepiej. A cała masa przepisów do publikacji stoi w kolejce i czeka, i czeka i czeka....;-)

Mobilizuję siły i dzielę się z Wami przepisem na Szampański tort z truskawkami, bo co jak co ale truskawki i szampan to idealne połączenie. Puszysty biszkopt , przełożony kremem na bazie wina musującego a do tego truskawki...pycha Krem jest z tzw gatunku kremów bogatych...dlaczego sami zobaczycie ile w nim ..kalorii ;- )  Możecie do wykonania tego tortu upiec biszkopt ze swojego ulubionego przepisu, ja tym razem pokombinowałam tak ( przepis na tortownicę 22 cm)




Ciasto biszkoptowe

100 g masła stopionego
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki tortowej
75 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem na poszytą masę. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać przesianą mąkę zwykła i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia , wymieszać. Pianę połączyć z masą żółtkową. Delikatnie wmieszać stopione masło ( odłożyć dwie łyżeczki  stopionego masła do posmarowania formy)
Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i piec ok 30 min w 175 st.




Krem szampański

200 ml wina musującego
2 łyżki soku z cytryny
4 żółtka
4 łyżki cukru
250 g białej czekolady
200 g masła
200 ml śmietany kremówki
250 g  truskawek

Wino wymieszać z sokiem z cytryny cukrem i żółtkami. Mieszankę tą ubić nad parą wodną ( weźcie większą miskę, masa bardzo zwiesza swoją objętość przy ubijaniu). czekoladę roztopić nad parą wodną w osobnym garnuszku. Dodać do masy z winem, wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby lekko stężał. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce do wystudzonego kremu, delikatnie ucierać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i połączyć wszystko razem,

Biszkopt przekroić na 2 lub trzy blaty i przełożyć kremem, a na każdej warstwie kremu poukładać świeże pokrojone w ćwiartki truskawki. Tort dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz