środa, 26 marca 2014

Peruwiańskie babeczki pomarańczowe z kardamonem

Przepis na to ciasto znalazłam w już dawno temu na blogu chilifiga.pl Zmodyfikowałam go wg własnych potrzeb i smaków Rezultat wyszedł pyszny. Babeczki są puszyste, mięciutkie i mają niesamowity aromat. Możecie upiec ciasto w dowolnej formie. Ja tym razem użyłam małych foremek do babeczek.Gotowe możecie z powodzeniem wsadzić do swojego wielkanocnego koszyczka.



2 szklanki mąki
2 szklanki cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek
otartą skórkę z jednej pomarańczy
pół szklanki stopionego masła 9 trochę więcej niż pół kostki
3/4 szklanki świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
pół łyżeczki kardamonu



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, resztę składników dokładnie miksujemy. Na sam koniec delikatnie po jednej łyżce dodajemy pianę z białek i leciutko mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni . ciasto przelewamy do foremek i pieczemy ok 40 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy Jeszce ok 15-20 min. Jeśli pieczecie ciasto w jednej formie ( keksówka, lub forma na babkę) to najpierw pieczecie w 140 st ok 55 minut a następnie w 160 ok 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz