piątek, 14 marca 2014

Pasta z czerwonej fasoli

....chciało by się powiedzieć fasolowy humus , ale nie wiem czy powinnam używać tej nazwy zastrzeżonej dla pasty z ciecierzycy. Zamysł podobny kremowa pasta idealna  na przekąskę jako dodatek do kanapek, pity , czy nawet surowych warzyw. Wzbogacona o dodatek czerwonej cebuli i czosnku. Błyskawiczna w przygotowaniu a do tego bardzo zdrowa. Czerwona fasola zawiera więcej białka niż mięso do tego est bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

Podane proporcje pozwalają na przygotowanie 3 porcji pasty po 100g

Wartości w 100g

Wartości energetyczna 110 kcal
WW- 1,7

Białko 5 g

Tłuszcz  3 g


Puszka czerwonej fasoli ( czytajcie etykiety, bez dodatków powinna być)
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżka octu winnego
sól pierz do smaku


Cebule  i czosnek drobno siekamy, podsadzamy chwilkę na oliwie, dodajemy odsączoną fasolę i wszystko razem mieszamy podsmażając  ok 1 minuty. Następnie dodajemy jedną łyżkę oliwy z oliwek i ocet .Blendujemy lub ugniatamy , do uzyskania gładkiej kremowej masy




Co do kanapki?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz