poniedziałek, 24 marca 2014

Krucho maślane paluszki z solą i kminkiem

....serem, solą, makiem sezamem z czym sobie wymyślicie ;-) Przepis Dzieciak przyniósł z warsztatów w Kulinarnych Kreacjach.Paluszki są wyborne, bardzo maślane i bardzo kruche. Polecam nie zamieniać mąki krupczatki na żadną inną ( testowaliśmy z zwykła pszenna i nie jest to to samo). Paluszki proste w przygotowaniu, bez bałaganu, można je wycinać nożem albo rwać ciasto na nieregularne kawałeczki i dowolnie formować. 




ciasto:
350 g mąki krupczatki
kostka zimnego masła
2 żółtka 
szczypta soli

dodatkowo:
jedno roztrzepane jajko
mak, sezam kminek, starty ser, sól grubo ziarnista

Masło siekamy na kawałki, zagniatamy szybko z mąką żółtkami i solą. Z ciasta tworzymy kule i schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie albo rozwałkowujemy ciasto na dość gruby placek wycinamy paluszki, albo formujemy je odrywając ciasto po kawałeczku. Tak przygotowane układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami,Pieczemy w tep. 200 st 12-14 minut.


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie paluszki, robię je dość często -też z kminkiem, ale zdarza mi się też z czarnuszką lub z żółtym serem :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również i miłego dnia życzę

      Usuń