poniedziałek, 3 marca 2014

Grilowane pomidory z serem kozim- czyli moje warjacje na temat caprese

Caprese to jedno z moich ulubionych dań. Lekkie, zaspokajające głód, nieskomplikowane. Warunek słodkie, soczyste pomidory, dojrzewające w południowym słońc Toskanii ;-) Marzenia ;-) O tej porze roku trudno o pyszne pomidory. Dlatego kombinuję. I wykombinowałam. Zapraszam Was na moje wersje caprese, z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, kozim serem i jajkiem. Ilość produktów zależy od waszego apetytu lub od ilości ludków które chcecie nakarmić.



Pomidorki koktajlowe
ser kozi (rolada)
jajko na twardo
odrobina oliwy
sól pieprz, bazylia, czosnek
ew odrobina balsamico

-ja dodatkowo jako spodu użyłam krążków wyciętych z chleba pełnoziarnistego, aby było bardzie syte ;-)

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek i listki bazylii. Kiedy oliwa nabierze aromatu dodajemy pomidorki i podsmażamy dosłownie minutkę aż skórka zacznie lekko pękać.
Układamy wieżyczkę składającą się z ew chleba , plasterka jajka, koziego sera i pomidora. ważne żeby ciepłego pomidorka kłaść na serze wtedy on pod wpływem temperatury zacznie lekko się topić, co nada charakteru naszej przekąsce. Oprószamy lekko solą i pieprzem i podajemy z odrobiną balsamico.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz