poniedziałek, 3 marca 2014

Granola

Granola z mlekiem lub jogurtem to zdrowy i pyszny początek dnia. Te sklepowe mimo,że całkiem smaczne zawierają w swoim  składzie masę cukru i innych zbędnych dodatków. Przygotowanie zdrowej , pysznej  i o pewnym składzie granoli w domu nie zajmuje dużo czasu.Chrupiące płatki z prażonym sezamem, orzechami i rodzynkami  osłodzone miodem naturalnym  Wersje smakowe możecie przygotować w zależności od swoich upodobań.Podaje wersję :garściową, ponieważ zepsuła mi się waga, i tym razem tak odmierzałam składniki.;-)



garść płatków owsianych
2 garście sezamu
garść pestek dyni ( lub słonecznika jeśli wolicie, albo jedno i drugie)
orzechy włoskie posiekane ( możecie oczywiście użyć innych)
trochę rodzynek
3 łyżki miodu



Wszystkie składniki oprócz miodu i rodzynek, podprażyć na gorącej patelni. Do momentu aż sezam zacznie nabierać złotego koloru. Dodać miód i rodzynki wszystko wymieszać do połączenia się składników. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować. Piec w temperaturze 170 st ok 50 minut. Zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia, następnie pokruszyć nożem. Można przechowywać w szczelnym pojemniku lub papierowej torebce.








Lekkie desery bez piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz