środa, 26 marca 2014

Eliksir młodości-Koktajl owocowo warzywny (green smoothie )

Wiosna w pełni wiec, zielony kolor jak najbardziej psuje. Dziś przepis na koktajl owocowo warzywny, eliksir młodości sprzymierzeniec odchudzania i młodzieńczego wyglądu Celowo nie obieramy do koktajlu jabłka, ponieważ to w skórce znajduję się błonnik i kwas ursolowy - jest to organiczny związek chemiczny, który wykazuje liczne właściwości farmakologiczne. Ma bowiem działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, etc., a także zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi



2 obrane kiwi
1 jabłko ze skórką
dwie-trzy łodygi selera naciowego
pół szklanki wody mineralnej
ew do smaku  syrop z agawy lub miód

Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera ,przelewamy do szklanki i dawkujemy sobie duży łyk tego pysznego eliksiru.






Seler naciowy -Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak.

Obecnie wiemy, że seler posiada wiele właściwości:
·                        oczyszcza organizm z toksyn,
·                        pobudza przemianę materii,
·                        usuwa uboczne efekty przemiany materii,
·                        obniża ciśnienie tętnicze,
·                        koi system nerwowy,
·                        działa kojąco na obolałe stawy,
·                        ułatwia trawienie,
·                        likwiduje zaparcia,
·                        działa moczopędnie,
·                        polepsza pracę nerek,
·                        polepsza pracę serca,
·                        pomaga trawić tłuszcze
Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Można zrobić z niego napój, który doskonale orzeźwia. Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem – daje cudowne efekty:
·                        oczyszcza organizm,
·                        likwiduje obrzęki,
·                        nawilża skórę,
·                        wzmacnia włosy,
·                        nadaje aksamitną gładkość cerze,
·                        chroni skórę przed nowotworami.
Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. (źródło: portal.abczdrowie.pl)

Jabłka- zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką. Dzięki temu nie utracimy jej zbyt wiele, chociaż każda obróbka termiczna powoduje utratę witaminy C. Po co nam witamina C? Przyda się wszystkim, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.

Smak jabłek jest kwaskowaty. Mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy.

Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako remedium na bóle stawów. Gdy małe dziecko ma biegunkę, to pomogą mu gotowane tarte jabłka, a u dorosłych doskonale sprawdzą się przy niestrawności i wrzodach. Lecznicze zastosowanie mają skórki z jabłka. Ugotowana z nich herbatka działa dezynfekująco i likwiduje stany zapalne w jamie ustnej i gardle. Samodzielnie można również przygotować ocet jabłkowy. Wypijając jego dwie łyżeczki z dwiema łyżeczkami miodu i połową szklanki wody, uzupełniamy potas w organizmie i poprawiamy trawienie. Jednak ocet jabłkowy nie jest polecany osobom z wrzodami.Te zdrowe owoce nie tylko pomagają nam schudnąć, ale również ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. W ten sposób wzmacniają paznokcie, włosy i zęby. Ponadto twarde jabłka to dobre ćwiczenie dla naszych dziąseł, które dzięki gryzieniu wzmacniają się. Warto pamiętać, że po umyciu zębów nie należy zjadać jabłek, gdyż cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy.Wspomniana wcześniej witamina C bierze również udział w metabolizmie, zapewnia młody wygląd skórze, przeciwdziała jej wiotczeniu. Wspólnie z witaminą PP zapobiega powstawaniu podskórnych wysięków i pajączków.(źódło:portal.abczdrowie.pl)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz