czwartek, 6 marca 2014

Ciasteczka czekoladowe na maślance (najlepsze)

Ciasteczka czekoladowe i szklanka mleka wymarzony podwieczorek dla małych i dużych łasuchów. Te ciasteczka uważam za jedne z lepszych, ponieważ nie twardnieją, i nwaet na drugi trzeci dzień są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Ciasteczka czekoladowe przygotował mój syn Kacper i zaniósł do szkoły  dla swoich koleżanek z okazji jutrzejszego Dnia Kobiet Przepis znaleziony na Moje wypieki z małymi modyfikacjamai.



2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2/3szklanki gorzkiego kakao
pół łyzeczki sody
3 tabliczki czekolady (biała, mleczna i gorzka)
3/4 szklanki maślanki
szczypta soli
100 g masła 

Masło roztopic, do gorącego dadać gorzkie kakao i dokladnie wymieszać, następnie dodać cukier i maślankę i wszystko razem zmiksować na gładka masę. Mąkę wymieszać z sodą i solą i powoli dodawać do masy kakowej,Doklądnie wymieszac. Na sam koniec wsypać drobno pokrojoną czekoladę.Wszystko razem połączyć. Ciasto wykłądać równymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tem.175 st 11-12 minut. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie wiec odczekac chwilę i przełożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz