piątek, 21 marca 2014

Chleb żytnio gryczany

Mój pierwszy eksperyment z mąką gryczaną. Czy udany oceńcie sami. Dodatek mąki gryczanej nadaje temu wypiekowi specyficznego smaku. Jeszcze ciepły chleb żytnio gryczany ma bardziej intensywnie wyczuwalny smak gryki.Czy Wam posmakuje, nie wiem ;-). Chleb prosty w przygotowaniu, brak dodatku mąi pszennej powoduje, że nie rośnie jak szalony, jest zwarty ciężki, sycący. Proporcję podaję na jeden średniej wielkości bochenek


300 g mąki żytniej
300 g mąki gryczanej
1 op drożdży suchych (7g)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
ok 400 ml letniej wody
2 łyżki oliwy


Wszystkie składniki umieszczamy w głębokiej misie i wyrabiamy elastyczne ciasto. U mnie z pomocą miksera z hakiem trwa to 12-15 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy na lekko obsypany mąką blat i formujemy okrągły bochenek.( Polecam Wam zapoznanie się z TYM Filmem przy pomocy którego uformujecie idealnie okrąglutki bochenek) Uformowany chleb smarujemy z wierzchu wodą i odstawiamy do podrośnięcia na ok 15-20 minut. Po tym czasie nacinamy z wierzchu i umieszczamy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 220 st.( na górną półkę piekarnika wsadzamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą). Chleb pieczemy ok 50 minut.Na ostatnie 10 minut jeśli chleb za bardzo by się rumienił, możecie skręcić temperaturę do 190 st.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz