poniedziałek, 3 marca 2014

Babka jogurtowa ( z malinową nutą)

Babka jogurtowa, trochę zmodyfikowana bo z leciutko malinową nutą. Takie ciasta lubię najbardziej.Piaskowe, ucierane, bez mas i kremów. Idealne na śniadanie, do popołudniowej kawy lub wieczornej herbaty. Delikatna puszysta pyszna. Na nadchodzą Wielkanoc lub na każdą inną okazję.Budyń malinowy możecie zastąpić śmietankowym i dodać łyżkę syropu malinowego, albo użyć budyniu o innym smaku np truskawkowym.



3 jajka
200 g mąki
200 g cukru
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
10 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g stopionego masła
1 op budyniu malinowego
2 łyżki mleka

ew lukier d dekoracji

Do miski wbić jajka dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, sok z cytryny  i stopione wystudzone masło.Wszystko razem zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką. Wlać połowę ciasta. Do drugiej połowy wsypać budyń i dodać mleko ( ew sok malinowy) Zmiksować i wylać na pierwszą część ciasta, delikatnie zmieszać ( takie esy floresy łyżą zróbcie ;-) Babkę piec w tem,160 stopni 50 min.




4 komentarze:

  1. dostrzegłam ją na FB i przyszłam pochwalić a te stokrotki - słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń