piątek, 21 marca 2014

Babka czekoladowo orzechowa

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami, czas podgonić z uzupełnianiem bloga o Wielkanocne pyszności. Na razie babki idą w ruch, a za chwilę przyjdzie pora na mazurki i wytrawne pyszności. Tym razem propozycja dla miłośników nutelli. Babka czekoladowo orzechowa. Idealnych na śniadanie lub do popołudniowej herbaty.



1.5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki gorzkiego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szklanki cukru
pół kostki stopionego masła
szklanka maślanki
3 jajka
4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella

dodatkowo, mleczna lub gorzka czekolada rozpuszczona z 3 łyżkami słodkiej śmietany na polewę



Suche składniki należy zmieszać razem. W misce zmiksować masło jajka i maślankę.Następnie powoli dodawać suche składniki.Po połączeniu wmiksować krem czekoladowy.Ciasto przełożyć do formy na babkę i piec w temperaturze 180 st bez termoobiegu ok 45 minut ( do suchego patyczka) Po ostudzeniu polać polewą.


2 komentarze: