niedziela, 16 lutego 2014

Tort cyrynowy z owocami leśnymi -Bardzo ożeźwiający torcik

Dzis mam dla was nowiutki świeżutki pachnący wiosną przepis. Bo choć zima nie dała nam za bardzo w kość w tym roku to pewnie wszyscy marzymy o wiosennym słonku pachnących hiacyntach i mnóstwie pozytywnej energi jaka ns napawa wiosna. Przepis  zainspirowany "cistami siostry Anastazji" z małymi modyfikacjami. Ciasto bardzo ożeżwiające mocno cytrynowe . Zaskoczeniem był dla mnie tyko spód. Nie jst to puszysty biszkopt. Ciasto jest raczej ciężkie ,zwarte, ale bardzo bardzo mocno cytrynowe. Wypróbujcie, ja następnym razem skorzystam jedak ze sprawdzonego przepisu na biszkopt lekki jak piórko, myślę, że wtedy to ciasto będzie takie jak bym chciała. Ja upiekłam ten torcik w tortownicy 26 cm, ale myślę ze lepsza była by 22.




Ciasto

35 dkg mąki pszennej
35 dkg margaryny
30 dkg cukru
6 jajek
cukier waniliowy
skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę roztopić i przestudzi. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę sok i sorkę z cytryny oraz przestudzona margarynę i ciągle obijając połączyć wszystkie składnik Piec w tem 180 st ok 40 min.

Masa kremowa cytrynowa
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
25 dkg masła
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka i sok z cytryny

Odlać pół szklanki mleka resztę zagotowac z ukrem i masłem oraz skórką z cytryny. W reszcie mleka rozpuścić obie mąki i wymieszać z sokiem z cetyny, dokładnie mieszać aby nie zrobiły  się grudki Wląc do gotujacego się mleka z cukrem i masłęm. Masę zagotowac mieszając i gorącą wyłożyć na upieczony spód. Zostawić do stężenia.

Galaretka z owoców leśnych

 ok pól kilograma mieszanki owoców lesnych ( ja kupuje w Lidlu)

1 galareta wiśniowa lub truskawkowa
ew cukier do smaku

Owoce wsypać do garnka dodać 4 łyki wody i zagotować doda cukier i galaretkę. Wymieszać aż się rozpuścić. Kiedy wystygnie wylać na wierzch ciasta. Schodzić w lodówce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz