sobota, 22 lutego 2014

Tarte tatin

Klasyczny francuski deser, nie tak straszny jak go malują. Tarte Titan, czyli odwrócona tarta z jabłkami. Pyszna. Skameralizowane jabłka , kruchy spód, do tego odrobina kwaśnej śmietany. Ja uwielbiam na ciepło, ale na zimno to ze jest rewelacyjna. Polecam bardzo.




kruchy spód'
150 g mąki
100 g masła pokrojonego w kostkę
40 g brązowego cukru ( można użyć zwykły)
2 żółtka

Jabłka

 6 dużych jabłek
120 g cukru najlepiej brązowego
50 g masła
50 ml wody

ew odrobina kwaśnej śmietany do podania

Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść szybciutko razem, uformować w kulę , owinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30 min. W tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny aby nie czerniały.Na patelnię wlać wodę i wsypać podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści, a następnie poczekać aż zacznie się karmelizować i będzie złoto brązowy. Dodać masło, mieszać az się rozpuści ( uwaga będzie się mocno pienić), następnie dodać jabłka, i delikatnie wymieszać. Jabłka smażyć w karmelu ok 10-15 min(zależny od gatunku jabłek) starajcie się nie mieszać zbyt często aby kawałki jabłek się nie rozpadły. Ciasto rozwałkować na krążek wielkości foremki.Foremkę wysmarować masłem i na dno wyłożyć skameralizowane jabłka, a na wierzch rozłożyć płat ciasta. Dokładnie zalepić brzegi.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do ok 160 st i piec kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu tartę wyjąć oddzielić nożem ciasto od brzegów formy, nakryć talerzem i zdecydowanym ruchem obrócić tak aby jabłka znalazły się na wierzchu.Jeśli cześć jabłek przywarła do formy, to po prostu je odrywamy i z powrotem układamy na cieście.Smacznego.


1 komentarz:

  1. Do tej pory próbowałam tylko wersji z morelami. Tarte tatin z jabłkami jeszcze przede mną. Apetycznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń