środa, 19 lutego 2014

Skandnawskie pączki cynamonowe


Niezmiernie rzadko zdarza mi się kopiować przepisy z innych blogów. Podczytuje podpatruję modyfikuje i testuję w każdym razie zawsze jeśli nie jest to mój autorski przepis tylko zapożyczony z innych stron staram się coś pozmieniać. Tym razem jednak tak nie będzie, bo przepis który znalazłam na blogu ChilliBite jest idealny i wg mnie modyfikacji nie wymaga. Mam zatem nadzieję,że autorka nie będzie miała nic przeciwko że zacytuję przepis.




200g mleka
100g masła
50g świeżych drożdży (lub 2 torebki po 7g drożdży instant - patrz uwaga!)
2 jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100g cukru
550g mąki
mielony cynamon + drobny cukier + cukier puder do posypania



Mleko podgrzać z masłem następnie dodać do niego drożdże rozmieszać i odstawić aby zaczęły pęcznieć . Do miski wsypać mąkę cynamon dodać jajka cukier i rozczyn drożdżowy .Całość wyrobić na gładkie ciasto . Z ciasta utocz ok 50 niewielkich kuleczek, ułóż na tacy i wstaw na 3 godziny do lodówki. Wyjmij pączki o 30 min przed smażeniem. W garnku rozgrzać ok litr oleju lub smalcu  Smażyć po kilka pączków równocześnie starając się aby się ze sobą nie stykały. Pączki po ok 5-8 minutach powinny z obu stron być rumiane. 
Wystudzone pączki posypuj przez sitko mieszanką grubego cukru, cukru pudru i cynamonu. 

UWAGA - jeśli używacie drożdży suszonych to wsypcie je , wsyp je bezpośrednio do mąki, a nie mleka. Potem dodajcie ciepłe mleko z masłem .

3 komentarze: