środa, 12 lutego 2014

Pączki z różą-idealne

Tak jak wam wspominałam, ostatnimi czasy w ramach zabijania stresu, wykazywałam się nadmierną produktywnością w kuchni.Teraz pozostało tylko ogarnąć zdjęcia i wpisy, a że czas w szpitalu upływa powali zapewne uda mi się niebawem podzielić z wami wszystkimi tym pysznościami.Na pierwszy ogień Pączki z różą. 

Tego smaku szukałam od dawna, co roku kombinowałam i modyfikowałam przepisy aby zbliżyć się do ideału. Wymarzony pączek jest delikatny puszysty mięciutki, wypełniony nadzieniem różanym i oblany lukrem. Tym razem udało się, bardziej zdałam się na intuicje i powstał przepis na pączki idealne. Kilka uwag;Ciasto musicie wyrabiać długo tak aby było delikatne a po wyrośnięciu dobrze napuszone. Do smażenia pączków najlepiej nadje się smalec wieprzowy lub tzw Planta. Z podanej porcji wychodzi ok 30 pączków wykrawanych foremką o 5 cm średnicy. W efekcie pączki są bardzo duże. Ja użyłam 6 kostek smalcu przy czym 5  stopiłam od razu a 6 dodałam do przedostatniej partii smażenia.



1 kg mąki pszennej tortowej
4 jajka
6 żółtek
100 g cukru
40g świeżych drożdży
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
120 g stopionego masła

dodatkowo
konfitura różana
lukier przygotowany z:
cukru pudru i soku z cytryny

tłuszcz do smazenia
6 kostek smalcu lub Planty

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Przygotować rozczyn czyli... Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru, dodać troszkę letniego mleka ok 5-6 łyżek i wszystko rozpuścić, dodać tyle mą,i aby uzyskać rozczyn gęstości śmietany. Odstawić pod ściereczka w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do misy wsypać mąkę dodać jajka i żółtka szczyptę soli , resztę cukru, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.Wszystko razem długo wyrabiać ( j to robię mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego i trwa to ok 15 minut/) Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę (ok 5 min).Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie podsypujcie więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski leciutko obsypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia ok 1.5 h. Po tym czasie wyłożyć ciasto na lekko obsypany maka blat delikatnie wyrobić, rozwałkować na gr ok 1,5 centymetra i wykrawać równej wielkości krążki, które odstawić na oproszona maka ściereczkę aż się ":napuszą" ok 20 minut)

Tłuszcz roztopić i podgrzać, ąż będzie dobrze gorący, (temperatura do smażenia jest odpowiednia kiedy wrzucony kawałeczek ciasta momentalnie wypływa na wierzch) Aby uzyskać oponkę należy po wsadzeniu pączków do garnka  nakryć je pokrywką gdy temperatura jest odpowiednia a pączki delikatne i wystarczająco puszyste pączki po ok 1,5 minuty powinny się same odwrócić wtedy należy zdjąć pokrywkę i dosmażyć pączki na drugiej stronie. Ogólnie smażymy je po ok 2 min z każdej strony regulując temperaturę tłuszczy w razie konieczności. Usmażone pączki odkładamy na papierowe ręczniki i po ostudzeniu nadziewamy szprycą i lukrujemy.



1 komentarz:

  1. Mmmm uwielbiam pączki! z różą smakują najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń