niedziela, 9 lutego 2014

Otrębowe ciasto figowo daktylowe

Siedzenie w domu w oczekiwaniu na zabieg rekonstrukcji kości jarzmowej ma swoje dobre strony. Brak możliwości udania się na większe zakupy powoduje u mnie wzmożone kombinowanie jak wykorzystać to co mam dostępne w swojej kuchni.Powstało już kilka smacznych propozycji, to czego nie zdarzę zamieścić postaram się uzupełnić będąc w szpitalu ( mam nadzieję że mój stan na to pozwoli)

Dziś mam dla Was przepis na ciasto, które powiano przypaść do gusty wszystkim tym którzy zdrowo się odżywiają, są na diecie albo myślą o zgubieniu kilku kilogramów na wiosnę, a nie potrafią zrezygnować ze słodkości.. Otrębowe ciasto figowo daktylowe, chrupiąca skórka miękki treściwy środek.Bardzo sycące.Proporcję na tortownicę 22 cm 




250g płatków owsianych (zmielonych ma make)
250g otrębów owsianych ze śliwką (granulowanych(zmielonych na mąkę)
5 jajek
150g suszonych fig
150g suszonych daktyli
150 g innych dowolnych bakalii ( u mnie orzech rodzynki śliwki suszone i żurawina)
4 jajka
3 łyki miodu
150ml dowolnego soku ( u mnie jabłko wiśnia )

Bakalie kroimy drobno i zalewamy sokiem pozostawiamy do namoczenia ok godziny.Następnie odcedzamy Wszystkie składniki miksujemy razem do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do foremki włożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy 175 st 35 minut a następnie 10 min w 150. Smacznego








4 komentarze:

  1. Akurat mam w planach zmianę diety, ten przepis na pewno się przyda :) Zdrowia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa dobroci i zdrowia. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo zdrowia, żeby szybko się goiło. I wracaj! Ciasto pycha. Zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuje za życzenia mam nadzieje ze wszystko sie uda pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń