czwartek, 13 lutego 2014

Mus z bialej czekolady z sosem jagodowym z baslamico

Moi mili mam trochę utrudnione zadanie (chwilowo mam do dyspozycji tylko jedno oko i jedna rękę) ale obiecałam sobie ,że podzielę się z wami jeszcze dwoma ciekawymi propozycjami na Walentynki. Są proste w przygotowaniu, a składniki dostępne w większości sklepów.Zapraszam zatem na delikatny i puszysty mus z białej czekolady z odrobiną pomarańczy i sosu jagodowego z dodatkiem balsamico.




mus:
300 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
3 zimne białka
1,5 tabliczki białej czekolady
1 cukier waniliowy
skórka otarta z pomarańczy

sos
150 g borówek świeżych lub mrożonych)
cukier wedle uznania
1 łyżeczka kremu balsamico( ja używam tych z tygodnia de lux w sklepach Lidl i mam akurat o smaku jagodowym)


Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy nad parą wodą. Śmietanę ubijamy dodajemy do niej otartą skórkę z pomarańczy i cały czas miksując dodajemy roztopioną białą czekoladę. Następnie ubijamy białka na pianę i dodajemy do ubitej czekolady partiami wszystko dokładnie i delikatnie łącząc łyżką /przekładamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki. A między czasie przygotowujemy sos. Borówki miksujemy z cukrem i sosem balsamicznym, ja to robi tak aby gdzie nie gdzie były wyczuwalne cale owoce. Mus przed podaniem polewamy jagodami.


1 komentarz:

  1. Mus z białej czekolady, mmm... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń