poniedziałek, 17 lutego 2014

Mleczny chleb orkiszowy

Lubie kombinować z nowymi smakami, łączyć mieszać i próbować.Doceniam też prostotę, która w niektórych wypadkach jest najlepsza. Ten chleb w taki właśnie jest. Prosty i pyszny, bez zbędnych dodatków, niepotrzebnych modyfikacji.Pozwolił mi zaoszczędzić na obiedzie ;-) Zaraz po upieczeniu w trybie mega szybkim doczekał się kilku fotek bo znikała w zastraszającym tempie. Kromeczki z odrobiną świeżego masła zastąpiły nam w obiad. Polecam bardzo. Przy wypieku tego chleba skorzystałam z instrukcji formowania bochenków  dostępnej TUTAJ  Przetestowałam tez metodę wypieku chleba na tzw "gorącej blaszce"Proporcję na jeden spory bochenek.




550g mąki orkiszowej 
350 ml mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
30g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru

Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać odrobinę letniego mleka i mąki tyle aby uzyskać rozczyn gęstości śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Do misy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego wsypać mąkę letnie mleko i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ok 10 min na wolnych obrotach. Dodać oliwię wyrabiać jeszcze ok 2 minut. Ciasto pozostawiać wyrośnięcia.Kiedy podwoi swoją objętość wyjąć na oprószony lekko mąką blat i formujemy  zgodnie z instrukcją którą znajdziecie TU. Następnie  uformowany bochenek przełożyć do naczynia do wyrastania. Ja użyłam szklanej żaroodpornej foremki wyłożonej ściereczką obsypana mąką. Chleb pozostawić na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do tem 220-230 st ( bez termoobiegu, tylko grzałka góra dół. Na górne piętro piekarnika wstawić naczynie z wodą, a w trakcie rozgrzewania piekarnika pozostawić w nim blaszkę, aby nabrała temperatury. Kiedy chleb podrośnie przekładamy go na gorącą blachę, nacinamy i nawilżamy wierzch wodą i ew posypujemy sezamem makiem lub innymi ziarnami. pieczemy 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz