poniedziałek, 10 lutego 2014

Marcepanowe trufle z żurawiną

Jeszce jeden szybki wpis, mało skomplikowany przepis, może Wam się przyda na nadchodzące Walentynki. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z domowymi pralinkami i truflami, to bardzo fajna zabaw, i wielka radość dla obdarowywanych. Dziś dla Was marcepanowe trufle  z żurawiną w gorzkiej czekoladzie.Masę marcepanowa (uproszczoną ) możecie przygotować w domu lub skorzystać z gotowej jednak ta ma zdecydowanie mniejszą zawartość Migdów tak że polecam ta home made.

Masa marcepanowa(wersja uproszczona)

200 gr obranych migdałów
1 łyża miodu
1 szklanka cukru pudru
ew kilka kropi aromatu miałowego

dodatkowo
suszona żurawina
150 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food procesorze) i za pomaca noży miksujemy na maksymalnych obrotach do momenty aż powstanie nam zwarta kula masy marcepanowej

Masę owijamy folią i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
Po tym czasie marcepan wyjmujemy i odrywając po kawałku masy formujemy równe kuleczki w środek każdej wkładamy suszoną żurawinę. Gotowe trufle wkładamy na ok 30 min do zamrażalnika.Na parze roztapiamy 150 gram gorzkiej czekolady i do jeszcze ciepłej wkładamy lekko zmrożone trufle (powoduje to ze czekolada będzie błyskawicznie zastygać ) Odstawimy do całkowitego stężenia. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wspaniałości! A jakie banalne! Dziękuję za ten przepis :)))

    OdpowiedzUsuń