poniedziałek, 24 lutego 2014

Kremowy sernik pomarańczowy

Taki mały sernikowy eksperyment powstał ostatnio w mojej kuchni. Efekt bardzo bardzo zadowalający. Sernik pomarańczowy to kruchy migdałowy spód, i mocno pomarańczowa serowa masa. delikatna i kremowa. A wszystko to uwieńczone chrupiącymi migdałami  kandyzowaną skórką pomarańczową i pysznym karmelem. To  kolejny po Serniku idealnym , sernik pieczony w niskiej temperaturze. Proporcję podaję na tortownicę 20-22 cm




Spód migdałowy

100 g zmielonych migdałów
100 g mąki
3 łyżki cukru
100 g masła
jedno żółtko

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy , formujemy w kulę, owijamy folią i władamy do lodówki na ok 30 min.

Pomarańczowa masa serowa

2 pomarańcze
250 g sera twarogowego zmielonego ( ja użyłam z wiaderka)
250 g sera mascarpone
4 jajka
3 płaskie łyżki proszku budyniowego
100 g masła
150 gram cukru(można zwiększyć do 200)

dodatkowo

kilka obranych i posiekanych migdałów
3 łyżki cukru



Pomarańcze myjemy. Jedną obieramy ze skórki (skórkę zostawiamy na potem) i kroimy w kostkę. Drugą kroimy całą ze skórką. Do garnuszka dodajemy 3 łyżki wody i 50 g cukru zagotowujemy i do gorącego syropu dodajemy pokrojone pomarańcze. Gotujemy, do miękkości. Następnie miksujemy gładki mus.

Ucieramy masło z resztą cukru, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. teraz dodajemy mascarpone, twaróg i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mus pomarańczowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę, i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając łyżką.

Kruchym spodem migdałowym wylepiamy dno foremki i podpiekamy w 180 st ok 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150-160 st. Na podpieczony spód wlewamy masę serową i pieczemy 60 min.

Kandyzowana skórka i pomarańczowy karmel
.
pozostawioną skórę kroimy w wąskie paseczki. o garnuszka wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy 3 łyżki cukru. Kiedy zacznie bulgotać i lekko brązowieć, dodajemy skórkę i smażymy ok 7 minut.Skórkę wyciągamy płyn zostawiamy.

Migdału prażymy na patelni , aż zaczną pachnieć

Na upieczony lekko przestudzony sernik wykładamy skórkę, posypujemy prażonymi migdałami i polewamy pozostałym po smażeniu skórki karmelem, Chłodzimy w lodówce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz