niedziela, 2 lutego 2014

Krem cebulowy z czosnkiem

Zupa cebulowa w nowym zaskakująco pysznym wydaniu. Mistrzem w jej przygotowaniu jest mój 9 letni syn Kapi ,więc i tym razem zupa wyszła z pod jego "chochli" Należy ona do moich ulubionych , kremowa aksamitna , maślana, a dzięki dodatkowi czosnku mocno rozgrzewająca.Z czosnku możecie zrezygnować, ale nie rezygnujcie z masła, które obok cebuli jet podstawą tej pysznej zupy. 




6 cebul
4 ząbki czosnku
kostka masła
2-2,5 litra wody
1,5 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz

dodatkowo

4 kromki pieczywa tostowego
ew starty żółty ser

Pieczywo pokroić na kostkę i przygotować z niego grzanki.Cebulę i czosnek należy obrać i drobno posiekać.Na patelni rozpuścić łyżę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać mąkę i dokładnie rozmieszać,a by nie porobiły się grudki.Podsmażona cebulę przełożyć do garnka dodać czosnek sól pieprz kostkę masła i zalać wodą. Gotować ok 25 minut.Po przestudzeniu zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Zupę podawać  z grzankami i ew odrobiną żółtego sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz