piątek, 21 lutego 2014

Kajzerki

Mam nieodparte wrażenie,że przy wypieku chlebów i bułek prostota bierze górę. To niewiarygodne,że z mąki wody i odrobiny drożdży można przygotować pyszne domowe bułki.Jakiś czas temu zastanawiałam się po co piekarze do swoich wyrobów dodaję te wszystkie polepszacze, spulchniacze i zagęstniki. teraz już się nie zastanawiam, po prostu mam piekarnię w domu. Proporcje podaję na ok 10 kajzerek Chrupiąca skórka, treściwy i mięciutki środek, takie są te bułeczki



3 szklanki mąki pszenne
1 op drożdży suszonych
łyżeczka soli 
szczypta cukru
niepełna szklanka letniej wody

Wszystkie składniki wsypujemy do misy i wyrabiany gładkie , bardzo elastyczne ciasto . Mnie przy pomocy miksera z hakiem zajmuje to 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia n ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje je na lekko obsypany mąką blat i lekko wyrabiamy. Jeśli ciasto jest dobrze napowietrzone pod palcami powinniście słyszeć pękające bąbelki powietrza. Formujemy rulon i odcinamy równe kawałki ciasta, z którego formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je przygotowanej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie zwilżamy wierzch bułeczek wodą i nacinamy. Pieczemy w 220 st ok 12 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz