wtorek, 25 lutego 2014

Czekoladki z nadzieniem z owoców leśnych

Może, nie idealne, może nie tak równiutkie i błyszczące jak ze sklepowej bombonierki Ale domowe,ręcznie robione i zniewalająco pyszne Czekoladki z nadzieniem z owoców leśnych. Od czasu do czasu lubię się tak pobawić, co prawda wymagają chwili i cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy. Trudy w nawiasie bo domowy wyrób czekoladek, jest prosty i przyjemny. Spróbujcie na pewno Wam się uda.




200 g gorzkiej czekolady
3 łyżki serka mascarpone
pół szklanki owoców leśnych ( ja użyłam mrożonych)
cukier do smaku ( u mnie 2 płaskie łyżki)

silikonowa foremka ( np taka jak do kostek lodu)


Czekoladę, kroimy na kawałki i roztapiamy nad parą wodną. Pamiętajcie że miska w której roztapiamy czekoladę, nie może dotykać gotującej się wody. Czekoladę roztapiamy mieszając.Kiedy czekolada się rozpuści, pędzelkiem ( ja używam zwykłego jak do malowania farbami) dokładnie pokrywamy dno i boki foremek.Zostawiamy do zastygnięcia. czynność tę powtarzamy, w zależności od wprawy dwu lub trzy krotnie , za każdym razem czekając ,aż poprzednia warstwa zastygnie.



Owoce zasypujemy cukrem i w garnuszku zagotowujemy na ok 2 minuty, następnie rozgniatamy widelcem , tak aby gdzie nie gdzie pozostały całe owoce. Nadmiar płynu odlewamy, a powstałą "pulpę: mieszamy z serkiem. tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy czekoladki zostawiając wolne miejsce na górze. Pozostałą czekoladą zalewamy wierzch czekoladek, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed wyciąganiem czekoladek z foremki lekko ją ostukujemy i delikatnie rozciągamy foremkę na boki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz