wtorek, 7 stycznia 2014

Trufle czekoladowe-najprostsze

W niedziele odwiedzili nas goście z okazji poniedziałkowych imienin naszego Kapiego;-) Kacper ma 9 lat i od pewnego czasu sam zgłębia tajniki kuchni. Mam już opracowanych do perfekcji kilka swoich przepisów. Obiecałam ,że dostanie na blogu swoją własną zakładkę , gdzie będę zamieszczać potrawy jego autorstwa. Dziś w takim razie zaczynam od trufli czekoladowych. Są bardzo proste do zrobienia, można przy ich formowaniu mieć trochę zabawy.Są świetną bazą dla waszych pomysłów, bo wystarczy dodać kroplę aromatu, bądź odrobinę kawy, albo posiekane bakalie, co tam chcecie. Do ich obtoczenia możecie użyć, cukru, cynamonu, posiekanych migdałów lub kolorowych posypek-pełna dowolność. Zachęcamy do eksperymentowania. Dodatkowo, możecie pokazać swoim dzieciakom, że w kuchni wiele potraw ma drugie życie i warto trochę pokombinować zanim zdecydujecie się wyrzucić. Z podanych proporcji wyszło nam ok 30 trufelków wielkości orzecha włoskiego





ok 30 dkg ciasta czekoladowego lekko czerstwego( jeśli macie biszkopt lub ciasto piaskowe po zmieleniu dodajcie do niego ok 3 łyżek gorzkiego kakao)
150 g czekolady mlecznej
garść groszków czekoladowych 
łyżka mleka

Dowolne posypki my użyliśmy cukru pudru z wanilią i kakao

Ciasto kroimy na kawałki a następnie przy pomocy malaksera rozdrabniamy. Czekoladę rozpuszczamy na parze z łyżą mleka i lekko ciepłą dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy nasze dodatki w tym wypadku groszki czekoladowe. Powstała masa powinna mieć konsystencję gliny. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze  lub kakao. Przed podaniem chłodzimy w lodówce







1 komentarz:

  1. O, sliczne! Akurat dla dzieci - i do robienia i do jedzenia! :)

    OdpowiedzUsuń