wtorek, 14 stycznia 2014

Szarlotka sypana

Aby zachęcić dzieci do wspólnego gotowania, nie trzeba dożo. Teraz kiedy pogoda niewyraźna, a wieczory długie , wspólne pichcenie może być świetną zabawą. Ma dla was propozycję, upieczcie szarlotkę sypaną , ale do je przygotowania użyjcie wiaderka, łopatki i grabek. technika wykonani tego ciasta, pozwala na to.Mieszajcie składniki w wiaderku, nakładajcie łopatką , a wszystko wyrównujcie grabkami, zapewniam,że dzieciaki będą zachwycone. Naszą szarlotkę urozmaiciliśmy o dodatek zmielonych migdałów.



1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
0,5 szklanki zmielonych migdałów
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
cynamon
200 g i masła (najlepiej zamrożonego)


Dno blaszki wyżyć papierem do pieczenia , a boki wysmarować masłem. Sypkie składniki wymieszać ( oprócz cynamonu) podzielić na 3 części w tym jedna trochę większą.Na dno foremki wysypać większą cześć mieszanki, na to połowę startych na grubych oczkach jabłek oprószyć cynamonem,następnie kolejna porcję sypkich składników i jabłka,Na wierzch wysypać ostatnią porcję mieszanki, i zetrzeć na górę masło. Wszystko wyrównać tak aby masło było równomiernie rozłożone. Piec  175 st ok 60 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz